روزنگار سیرجان

تعطیلی معدن کرومیت «آسمینون» در جنوب کرمان در حالی به حدود ۴۰ روز می‌رسد که مدیران متولی می‌گویند اقدام برای تغییر مدیریت و خلع ید برای حل اساسی مشکل، تصمیم استان است و فرآیندهای آن کلید خورده است.

به گزارش سیرجان پرس و به نقل از معدن نیوز ‌‌-تعطیلی معدن کرومیت «آسمینون» در جنوب کرمان در حالی به حدود ۴۰ روز می‌رسد که مدیران متولی می‌گویند اقدام برای تغییر مدیریت و خلع ید برای حل اساسی مشکل، تصمیم استان است و فرآیندهای آن کلید خورده است.

تصمیم گیری برای خلع ید این معدن وابسته به شرکت معادن فاریاب البته در حیطه اختیار استان نیست و در سطح نهادهای کشوری در تهران باید انجام شود اما مدیران استان می گویند همه فرآیندهای لازم برای اتخاذ این تصمیم در سطح استان طبق قانون بوده و اجرایی شده است.

مشکل این معدن اگرچه به امسال و تعطیلی آن از اول خرداد سال جاری بر نمی گردد؛ این معدن طی چندسال اخیر همواره مشکل داشته و کارگرانش دچار نارضایتی بوده اند و هربار به شکل های مختلف درخواست هایشان را نشان داده اند.

اما امسال نزدیک به ۴۰ روز است که از تعطیلی معدن آسمینون شرکت معادن فاریاب می گذرد و در شرایطی که یکهزار و ۲۰۰ کارگر بیکار شده و چرخ تولید کرومیت استان کرمان از حرکت ایستاده، کارفرما علت تعطیلی را نداشتن توافق با کارگران اعلام کرده است.

معدن آسمینون منوجان زیر مجموعه شرکت معادن فاریاب به عنوان یکی از مهمترین معادن کرومیت کشور در جنوبی ترین نقطه استان کرمان قرار گرفته است.

فعالیت این معدن از این حیث که جزو استراتژیک ترین معادن فلز کرومیت کشور و منطقه خاورمیانه به شمار می رود و اینکه نقش مهمی در تولید فولاد کشور دارد، بسیار حائز اهمیت است. 

کارگران این معدن در اردیبهشت و آذرماه سال گذشته نیز طی ۲ مرحله برای تامین امنیت اشتغال، طبقه بندی شغلی و سایر مطالبات رفاهی خود دست به اعتراض صنفی و تجمع در محور ترانزیتی کرمان - بندرعباس زده بودند.

۲ تجمع سال گذشته کارگران پای استاندار کرمان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سایر مدیران را به ماجرا کشاند و در این میان رییس معدن کرومیت فاریاب با وعده هایی مثل انعقاد قرارداد یک ساله با کارگران و اجرای طرح طبقه بندی شغلی و استفاده از ظرفیت مدیران متخصص بومی مانع ادامه تجمع ها شد.

پس از این وعده ها یکهزار و ۲۰۰ نفر کارگر معدن به کار بازگشتند؛ این افراد اعلام کردند که حتی باوجود تعویق پرداخت حقوق و مزایا و محقق نشدن مطالباتشان پای فعالیت های تولیدی معدن می مانند و شرایط نیز تا زمان پایان قراردادهای یک ساله کارگران بخوبی پیش رفت.

اما از روز یکم خردادماه سال ۱۴۰۱ با پایان یافتن قراردادهای سال گذشته، انعقاد قراردادها با شرکت های پیمانکاری و همچنین زمان انعقاد قراردادها سبب شد تا یکبار دیگر کارفرما با کارگران به توافق نرسد و به علت امضا نشدن قراردادها توسط کارگران، اعلام تعطیلی کند.

اکنون ۴۰ روز است که خبرهایی مبنی بر تعطیلی کامل معدن آسمینون شرکت معادن فاریاب به گوش می رسد و کارگران مدعی هستندن که اعلام ورشکستگی معدن نیز حرفه ای برای نگهداشتن کارگران خواهد بود.

مطالبات کارگران

نماینده کارگران معدن آسمینون معتقد است که پس از واگذاری این معدن به بخش خصوصی، مالک جدید با استدلال های مختلف ازجمله کمبود سیمان و کاهش تقاضای بازر از بار مسئولیت شانه خالی می کند و اشتغال آنان را اهرم اهداف خود کرده است.

یکی دیگر از نمایندگان کارگران معدن آسمینون منوجان نیز می‌گوید: در سالی که دولت برای ما افزایش ۳۰ درصدی حقوق را مصوب کرده ۴۰ درصد از حقوق ما کاهش یافته و این در حالی است که ما نیز هزینه خوراک، مسکن و مالیات را پرداخت می کنیم.

تعطیلی قلب کرومیت کرمان ۴۰ روزه شد؛ خلع ید کارفرما کلید خورد

اظهارنظر رییس صمت

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان در این زمینه با بیان اینکه تصمیم استان خلع ید است و مقدمات این کار نیز از نظر فرآیندهای قانونی در سطح استان انجام شده اظهارداشت: اما این تصمیم در سطح کشوری باید گرفته شود که مستندات لازم در این زمینه تهیه و ارسال شده است.

مسلم مروجی که می گوید مشکل معدن فنی نیست بلکه کارگری است درعین حال تاکید کرد که اخطارهای لازم به این شرکت داده شده است.

وی اظهارداشت: از سال گذشته مشکلاتی در حوزه کاری و کارگری معدن آسمینون و شرکت معادن فاریاب به وجود آمد و نشست شورای کارگری نیز سال گذشته برای رفع مشکلات این معدن برگزار شد که ۱۷ مصوبه داشت و تمامی بندهای مصوبات نیز با پیگیری استانداری کرمان و شهرستان برای این معدن اجرایی شد.

مروجی افزود: یکی از این مصوبات در شرایطی که اکنون نیز معادن فاریاب درگیر آن است، این بود که قراردادهای کارگری یک ساله شود و براین اساس تاریخ قراردادها پس از گذشت یک سال تا روز یکم خردادماه ۱۴۰۱ بود و طبیعتا پیش از این تاریخ نیز باید شرکت برای تنظیم قراردادهای جدید اقدام می کرد لذا در نشست های شورای کارگری مقرر شد طبق روند گذشته قراردادها امسال نیز به صورت یک ساله باشد و شرکت معادن فاریاب نیز این موضوع را در آن جلسه پذیرفت.

وی اظهار داشت: اما پس از آن شرکت اعلام کرد که قراردادها را به صورت ۶ و سه ماهه منعقد می کند و کارگران نیز این شرایط را نپذیرفتند و در نهایت منجر به این شد که توافق بین کارفرما و کارگر به وجود نیاید.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان گفت: شرکت معادن فاریاب نیز از روز یکم خردادماه سال جاری طی نامه ای به اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی اعلام کرد که این شرکت به علت مسائل قراردادی تعطیل شده است.

وی یادآور شد: پس از آن نیز برای رسیدگی به مسایل کارگران جلساتی تشکیل شد و در واقع شرکت معادن فاریاب و معدن آسمینون دلایل فنی برای تعطیلی ندارد زیرا مسایل فنی آن در حال پیگیری و اجراست لذا این شرکت دلایل کارگری را اعلام کرده، ضمن آنکه یکسری وظایف در جلسات تعریف شده و ما نیز طبق آن کارها را پیش می‌بریم.

مروجی افزود: تولید معادن کرومیت در سال گذشته باوجود مشکلاتش اندکی کاهش یافته بود اما مسایل مربوط به حوزه کارگری و مدیریتی بود و در واقع شرکت باید یکسری تمهیدات برای افزایش تولید انجام دهد و نمی تواند آن را علت فعالیت نکردن خود اعلام کند.

با افزایش تولید، مشکل کارگری هم حل می شد

وی که مشکل را در مدیریت این شرکت می داند با تاکید بر اینکه شرکت معادن فاریاب دلیل تعطیلی را کارگری اعلام کرده و از نظر فنی مشکلی ندارد گفت: اگر تولید افزایش می یافت این شرکت می توانست مشکل کارگری و ماشین آلات خود را رفع کند و در واقع خود شرکت باید تولید خود را مدیریت کند.

وی تاکید کرد: سازمان صمت جنوب استان کرمان اخطارهای لازم برای فعال سازی معدن را داده و در واقع وضعیت اخطارها و پیگیری های مسایل استانی و شهرستانی به صورت کامل انجام شده و ما نیز در این زمینه تصمیمات اخذ شده لازم را در اختیار دستگاه های ملی و استانی قرار داده ایم.

کارفرما به تعهدات عمل نکرده

وضعیت این شرکت و بیکاری کارگران درحالی است که مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کرمان می گوید که کارفرما به تعهد خود عمل نکرده است.

مجتبی مصباح اظهارداشت: اردیبهشت امسال با تاکیدات مسئولان استانی و شهرستان منوجان تمدید قرارداد کارگران معدن آسمینون این شهرستان به صورت یکساله به منظور تامین آرامش خاطر این افراد و امنیت شغلی مد نظر قرار گرفت.

وی  با اشاره به اینکه کارفرمای معدن آسمینون منوجان در ابتدا قول انجام قرادادهای یکساله کارگران این معدن را داد و سپس به تعهد عمل نکرد افزود:  در همین زمینه کارفرمای مربوطه قراردادهای کارگران معدن آسمینون را به صورت ۲ ماهه تنظیم کرد و سبب اعتراض بخشی از کارگران این معدن شد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کرمان تصریح کرد: اعتراض کارگران معدن آسمینون به قراردادهای ۲ ماهه سبب عدم امضای قرارداد از سوی آنان شد و به دنبال این اقدام کارگران کارفرما تعطیلی معدن را اعلام کرد.

چندین نشست تخصصی برای حل مشکل

وی ادامه داد: برای حل مشکل بیش از ۱۰ نشست تخصصی در اداره کار تعاون و رفاه اجتماعی، پنج نشست در استانداری و چندین نشست در فرمانداری منوجان تشکیل و تا حدودی نیز از سوی کارفرما مواردی پذیرفته شد که عملیاتی نشد.

مصباح با تاکید بر اینکه عمل نکردن و زیر بار نرفتن کارفرما بعد از موارد پذیرفته شده در  نشست‌های تخصصی جای تامل دارد افزود: موضوع معدن آسمینون موضوع کارگری نیست در واقع کارفرمای این معدن یکسری انتظارات و  خواسته های قانونی و فرا قانونی  از سایر دستگاه‌ها دارد و چون به نتیجه نرسیده از روش های نادرستی استفاده کرده است.

وی با اشاره به روش نادرست به کارگرفته شده از سوی کارفرما ادامه داد: این روش استفاده شده از سوی کارفرما با ایجاد یک مشکل کارگری و امتیاز گرفتن از آن است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کرمان با اشاره به اینکه مشکلات و موضوعات کارفرما  راه حل مناسب داشته و نباید به کارگر مناطق محروم آسیب وارد شود ادامه داد: در این راستا ماه گذشته کارگران این معدن به منظور تعیین تکلیف و حقشان تجمعی را برگزار کردند.

وی با اشاره به اینکه بعد از تجمع برگزار شده از سوی کارگران، به آن مکان رفتم و در جمع کارگران حاضر، شدم و مسائل موجود مطرح شد تصریح کرد: در این نشست کارگران این معدن، فرماندار، امام جمعه و نماینده مردم منطقه در مجلس شورای اسلامی حضور داشت و صحبت‌های لازم انجام و پرسش‌های موجود پرسیده شد.

مصباح با اشاره به اتفاقاتی که قرار است به منظور حل مشکلات معدن آسمینون منوجان بیافتد ادامه داد: کارفرمایی که هم‌اینک حاکم بر امور این معدن است در موارد متعددی مشکلاتی ایجاد می کند و هر روز یک  موضوع در آنجا  پیش می آید؛ از این رو استان را به نتیجه خلع ید شدن این کارفرما و واگذاری معدن به شرکتی خوب رسانده است.

وی بیان کرد: تصمیم استان بر این است که  موضوع  کارفرمایی معدن یکبار برای همیشه حل شود؛ از این رو فرآیندهای این مهم از طریق سازمان صمت جنوب استان آغاز شده و متولیان همگی در حال پیگیری برای حل اساسی مشکل این معدن با تغییر مدیریت آن هستند که البته این تصمیم باید در سطح کشوری گرفته شود.

مطالبه خلع ید توسط کارگران 

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کرمان گفت: کارگران معدن آسمینون منوجان نیز در نشست ها مطرح کردند که حاضرند ۶ ماه یا نهایتا یک سال بیمه بیکاری را دریافت کنند تا موضوع و مشکلات این معدن برای همیشه حل شود.

وی افزود: از کارگران معدن آسمینون خواسته شده تقاضای بیمه‌ بیکاری خود را ثبت کنند تا در صورتی که کار این معدن مدت زمان طولانی حل نشود امکان پرداخت هزینه لازم زندگیشان را داشته باشند.

مصباح ادامه داد: تا روز گذشته(چهارشنبه- هشتم تیر) تقریبا تمامی کارگران معدن آسمینون بیمه بیکاری خود را به ثبت رسانده اندو تا دوشنبه هفته آینده نیز  کمیسیون استانی بیمه بیکاری تشکیل و موضوع بیمه کاری همه این کارگران حل و از زمان ابتدای خردادماه پرداخت به آنان انجام خواهد شد.